РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

 
 GerbBelica 
ОБЩИНА БЕЛИЦА
ул. “Георги Андрейчин” № 15
гр. Белица, 2780
Телефони за контакт:
07444  23 23
факс: 07444 22 77
www.belitsa.acstre.com
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ОБЩИНА БЕЛИЦА  - ДЪЛГОЛЕТЕН СИНХРОН МЕЖДУ БИТ И ПРИРОДА

Местоположение
Община Белица е една от малките общини в Югозападна България, с площ от 382 кв. км и население 9010 ж. Обхваща части от Велишко-Виденишкия дял на Западните Родопи, долината на река Места и южните разклонения на Източна Рила. Граничи с общините Якоруда, Банско, Разлог, Рила, Самоков и Велинград. Град Белица е закътан в южните склонове на Рила планина, а съставните села са разположени живописно в Родопите.Това предопределя неповторимото многообразие на природата, фолклора и историята на общината.
Релефът е преобладаващо планински и полупланински, а климатът – преходносредиземноморски, с влияние на планинския. Горският фонд заема по-голяма част от територията на общината – 219445 дка иглолистни и широколистни гори, а между тях и по билата на планините – тучни пасища. Част от него формира парков участък “Белица” от Национален парк “Рила”, което я утвърждава като туристически обект и зона за отдих.
Туризъм
Общинският център – гр. Белица /3980 ж./ с новия хотелски комплекс “Здравец”, хотел “Белица”, много частни домове и курортната местност “Семково” /на 17 км северно от града/ предлагат много добри условия за отдих през всички сезони на годината. Перлата на планинския курорт – хотелски комплекс “Рила”, хотел “Бор”, хотел “Богатинов”, почивните станции на Техническия университет и Университета по строителство, архитектура и геодезия, хижа “Семково” и  частните вили са разположени сред прекрасна природа, а в близост до тях са изградени ски писти и спортни съоръжения.
От “Семково” тръгват множество лесно-проходими и интересни маршрути към сърцето на Рила планина – към хижа “Македония”, към Рибни езера, Рилски манастир и др. туристически обекти.
Интерес за туристите представляват и  редица археологически паметници – тракийски светилища, останки от тракийско селище, некропол, оброчища и други, от по-късни периоди – свидетелства за древни поселения на територията на общината.
Историческият музей в Белица предлага възможност на туристите да надникнат в богатото минало на общината и да се запознаят с бита и културата на населението и.
Внушителен символ на превратностите в историята на селището е църквата “Свети Георги”. Построена в далечната 1835 г., опожарена през 1903 и възстановена – 1908 г., тя е стожер на българщината в общината.
Особен интерес за туристите и гостите на община Белица представлява и единственият в България и Източна Европа Природозащитен резерват за реадаптация на танцуващи мечки. Разположен на площ от 76 кв. км в красивата местност “Андрианов чарк” /на 12 км от Белица/, той е модел за грижата за животните.
Икономика
Икономическият сектор на общината е доминиран от дърводобива и дървопреработването.. Произвеждат се дървени строителни материали, мебели, хартия и хартиени изделия. Разкрити са и шивашки цехове на гръцки предприемачи.Производството на селскостопанска продукция, на хляб и хлебни изделия е предимно за собствени нужди и за местния пазар.
Потенциал за развитие имат селското стопанство с въвеждането на алтернативни култури, пчеларството, селският туризъм и хранително-вкусовата промишленост.
Наличието на антропогенни туристически ресурси, съчетани с изключително благоприятните природни дадености са сериозни предпоставки за развитието на екологичен и устойчив туризъм в общината.