РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

 
 GarmenGerb 
ОБЩИНА ГЪРМЕН
ул. "Първа" № 35
с. Гърмен, 2960
Телефони за контакт:
+359 (7523) 20 40; 20 47
факс: +359 (7523) 31 79

www.garmen.bg
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

ОБЩИНА ГЪРМЕН – ОТ НИКОПОЛИС АД НЕСТУМ ДО МАГИЯТА КОВАЧЕВИЦА И ПРИКАЗКАТА РИБНОВО

Местоположение
Община Гърмен (14751 ж.) е разположена в Югозападна България, в пазвите на Западните Родопи. Тя обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на планината. Граничи с Банска, Гоцеделчевска, Хаджидимовска и Сатовчанска общини от Благоевградска област и с Велинградска община от Пловдивска област.
Община Гърмен е разположена на 388 479 дка, от които 281 228 дка са горски фонд и 70 854 дка – обработваема земя. Горският фонд е богат. Преобладават иглолистните гори. Сред него се намира резерватът  “Тъмната гора” с вековните дървета (над 180 г., с височина 50–60 м) ели, смърчове и буки, характерни за Западните Родопи. Климатът е преходносредиземноморски, повлиян от планински във високите части. Средната годишна температура на въздуха е 6–11 С, а средната годишна сума на валежите – 650–1 000 мм.
Демографското развитие на общината е стабилно – броят на населението се запазва. Всички селища са благоустроени и свързани с общинския център, с Благоевград и страната с автобусен транспорт.
Село Гърмен (1 744 ж.) е административен, стопански и културен център на общината, която включва в себе си още 15 села: Ковачевица - 64 жители; Лещен - 9 жители; Горно дряново - 1 055 жители; Огняново - 1 704 жители; Марчево - 183 жители; Крушево - 270 жители; Ореше - 418 жители; Балдево - 254 жители; Дъбница - 1 735 жители; Долно дряново - 1 174 жители; Дебрен - 2 245 жители; Хвостяне - 694 жители; Осиково - 609 жители; Скребатно - 325 жители; Рибново - 2 601 жители. Разположено е на 7 км североизточно от град Гоце Делчев, на около 550 м надморска височина. Отстои на 210 км югоизточно от София.
Икономика
Водещ сектор в икономиката на общината е земеделието. Отглежда се предимно ориенталски тютюн, а в планинските части – и картофи. Животновъдството е дребно, стоково. Промишлеността е слабо развита – край село Балдево се добиват лигнитни въглища, а в Гърмен и някои от по-големите села са разкрити малки шивашки цехове. Източник на приходи в планинската част са дърводобивът и събирането на диворастящи гъби и плодове.
Туризъм и забележителности
Красивата природа, съчетана с благоприятните климатични условия, с топлите минерални извори, с археологичните обекти и паметниците на културата са важна предпоставка за развитието на туризма. Особено интересни за туристите са внушителните останки от античния град Никополис ад Нестум (I – VI в.) в покрайнините на село Гърмен (основан от римския император Траян, в чест на победата му над даките), църквата “Св. Георги” (898 г.) и двата огромни вековни чинара в центъра на селото.
Забележителност за общината е село Ковачевица, обявено за архитектурно-исторически резерват. Намира се  на 17 км северно от Гърмен и на 23 км североизточно от град Гоце Делчев. Разположено е  живописно в западните склонове на Дъбраш на около 1 020 м надморска височина.
Изцяло запазената автентична възрожденска архитектура, съчетана с прекрасната природа – заоблените меки възвишения на Родопите и в същото време грандиозните скални масиви, дъхавите борови и букови гори, мекия планински климат и особената атмосфера и дух, които носят селото и неговите жители, сътворяват една особена магия. За тези, които са я усетили, не остава друг избор – те винаги се връщат или завинаги остават тук. За да не забравят никога преживяното. За да се  почувстват част от историята, настоящето и бъдещето на Магията Ковачевица.
Огняновските минерални бани са утвърден балнеоложки курорт с национално значение. Лековитата минерална вода, големият  лесопарк от акации край река Канина, хотелските комплекси и вили в района, откритите и закрити басейни и езерото привличат туристите, както от страната, така и от чужбина.
Село Лещен е утвърдено като вилно селище. Намира се на 8 км североизточно от село Гърмен и на 15 км от Гоце Делчев. Специфичният чар на обновените му, но със запазен автентичен вид възрожденски къщи, очарованието на старите калдъръмени улици, идеалното съчетание на българската традиция и удобствата на съвременния живот са предпоставка за успешно развитие на селския туризъм.
Село Рибново се намира на 22 км северозападно от село Гърмен. Разположено е на около 870 м надморска височина в западните склонове на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. Вековните борови гори, просторните високопланински плата и пъстри ливади, и ниви с картофи и тютюн, изворите с ледена планинска вода и безбрежието  на откриващите се родопски върхове създават неповторимия чар на селото. Интересът на многобройните туристи е провокиран и от красотата на многоцветната женска носия и съхранената самобитност, от традициите и житейската мъдрост на рибанци.