РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

ОБЩИНА ПЕТРИЧ – ВТОРИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЦЕНТЪР НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Местоположение      

Община Петрич /650,13 кв. км; 47949 ж./ се намира в Югозападна България. Обхваща Петричката котловина, по-големите части /в България/  на  планините Огражден и Беласица и югозападните части на Южен Пирин. Част от границите и съвпадат с държавните граници на Република България  с Гърция и Македония, а останалите я делят от общините Сандански и Струмяни.
Общината е съставена от 57 населени места – град Петрич и 56 села. По-голямата част от населението – 52,2% живее в града. Най-голямо е село Първомай – 3452 жители, а най-малко – Крънджилица – 28. Някои от селата, като Гюргево и Занога, нямат постоянно население.
Климатът е ясно изразен преходносредиземноморски. Характерни са късата и мека зима с малко сняг и сухото и горещо лято. Петрич е най-слънчевият кът на България. Специфично за района е ранното пролетно затопляне – още през втората половина на февруари средната температура на въздуха се задържа над 5° С. Реките в общината образуват цяла мрежа: Лебница, Струмешница с притоците и Струма, Пиринска Бистрица, Мелнишка река. Горският фонд е богат. На територията на общината, в планината Беласица, е природният резерват “Конгура”/1312 ха/ с естествени горски екосистеми от обикновен кестен и бук. Резерватът е богат и на други растителни и животински видове, много от които защитени. От научноприложна гледна точка, с разнообразието и с уникалните си кестенови гори, “Конгура” е между десетте най-ценни резервата в България.


История

Административен, стопански и културен център на общината е град Петрич. Разположен е на 79 км югозападно от Благоевград, в южната част на котловината, в северното подножие на Беласица. Градът е с дълголетна история. В землището му са открити останки от селища и поселения от ранната античност и от всички следващи  исторически периоди. Името му се споменава в грамота от 1379 г. По време на робството Петрич е османски административен и военен център, а след освобождението – център на Петрички окръг. Концентрацията на населението днес в града е по-висока от общината и това е дало своя отпечатък върху  облика му и структурата на икономиката. Тук са съсредоточени институциите и заведенията за административно, икономическо, правно, здравно и битово обслужване на населението в общината, училищата, общинското читалище, спортната база, по-големите търговски обекти, цехове и фирми от сферата на леката промишленост. Петрич е обновен, слънчев и уютен град, с китни улици и площади, изпълнени с безброй открити заведения и магазини. Признателните му граждани са издигнали паметник на Незнайния войн, братска могила на четници, загинали през 1908 г., бюст-паметници на Мануш Георгиев, Борис Дрангов и Пейо Яворов. Богатото историческо  минало на града и района е съхранено в експозицията на Историческия музей . В Петрич има три църковни храма – “Света Богородица” /1875 г./, паметник на културата, “Свети Георги” и “Св. Николай”.  Тук е и родната къща на прочутата пророчица Ванга – Вангелия Гущерова/3.10.1911-11.08.1996 г./, която ще бъде съхранена като музей.


Забележителности        

На около 10 км североизточно от Петрич, на десния бряг на река Струма се намира местността “Рупите” – един кът с богата флора и фауна,  чиито редки видове са включени в Червената книга на България. Местността е добила широка популярност, благодарение на Ванга. Тук е построеният от нея храм-паметник “Света Петка Българска”, превърнал се в място за поклонение на хиляди хора. На запад се издига възвишението Кожух – остатък от изгаснал вулкан, природна забележителност, със защитена площ 94,2 ха. Във вътрешната част на кратера бликат топли/78°С/ минерални извори. Вюгозападното подножие на Кожух се намират останки от античния град Петра, основан през последната четвърт на IV в. пр. Хр.
На 14 км западно от Петрич се намира националният парк-музей “Самуилова крепост” – най-голямата забележителност в общината, свързана с историята на България. “Самуилова крепост “ и  “Рупите” са включени в  100-те национални туристически обекта на страната.
На 13 км от Петрич е балнеолечебният курорт – село Марикостиново, а на 9 км над града се намира хижа “Беласица” – една приятна база за отдих и изходен пункт за туристически маршрути из прекрасната Беласица с кестеновите гори.


Икономика

Икономиката на общината показва устойчива тенденция на растеж. Развитието и е интензивно, независимо от паралелно протичащите процеси на преструктуриране. Равнището на безработицата тук е едно от най-ниските в областта. На територията на община Петрич функционират 21,1% от общия брой на фирмите. По броя им, брутната продукция и приходите им от дейност Петрич се изявява като втори икономически център на областта след Благоевград.
Дейността на община Петрич е насочена към по-високо развитие на икономиката и подобряване на жизнения стандарт на населението. Полагат се усилия за създаване на благоприятен бизнес климат, за привличане на външни инвестиции, за осигурявяне и усвояване на средства от Европейските фондове и др. алтернативни приходоизточници.
Уникалните природни дадености, крайграничното разположение, историческите забележителности, паметта на Ванга и топлото южно гостоприемство на хората са сериозна предпоставка за успешно развитие  и  на туризма в община Петрич.

 

PetrichEmblema 

Контакти:
Петрич, 2850
ул. "Цар Борис III" 24
тел.  :+359/745/69112
тел.  :+359/745/69111
факс:+359/745/62090
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.petrich.bg