РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

ОБЩИНА РАЗЛОГ  - ДИНАМИЧНО РАЗВИВАЩ СЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЦЕНТЪР

Местоположение

Община Разлог /440314 кв. м, 18822 ж./ е разположена в едноименната котловина в Югозападна България, между планините Пирин, Рила и Родопи. Съставена е от 8 населени места: Разлог и 7 села. Общината обхваща големи части от Националните паркове “Рила” и “Пирин”, чиято дивна природа изобилства от  разнообразни биологични растителни и животински видове. Горският фонд заема е богат на високостеблени иглолистни и широколистни гори и заема 58,5% от тереторията и.
Климатът в общината е умерено континентален със слабо изразено средиземноморско влияние, проникващо по долината на река Места. Зимата е мека, но продължителна, лятото – сравнително кратко и прохладно. Снежната покривка в зоните за зимен отдих и ски спорт се задържа около 150 дни в годината.
Община Разлог е известна с водното си богатство – множество реки,  притоци на река Места, подземни води, карстови и топли минерални извори – в с. Баня, в м. “Катарино” в близост до града, в м.” Ръждавец” – с. Бачево, в с. Елешница.
През общината минава второкласен път Симитли – Разлог – Садово, който свързва района от една страна с международен път Е-79, а от друга – осигурява по-кратък път до Гърция през новия ГКПП Илинден – Ексохи. Чрез второкласен път общината се свързва с Велинград, а оттам – с автомагистрала “Тракия”. През територията и минава и теснолинейната ж. п. линия Септември – Добринище.

Икономика

Общинската икономика е отраслова структура, обхващаща широк диапазон от икономически дейности. Добре развити са електрониката, дървопреработващата и мебелна промишленост, машиностроенето, строителството, хранително-вкусовата и шивашката промишленост, търговията и услугите. Структурата и динамиката на местната икономика са повлияни благоприятно от инвестиционната активност и привлечените чуждестранни инвестиции най-вече в мебелната и шивашката промишленост. Увеличава се делът на продукцията за външните пазари.

Туризъм и забележителности

Туризмът се превръща във все по-важен отрасъл за развитието на местната икономика – увеличава се броят на големите туристически комплекси, наблюдава се засилен инвеститорски интерес и реализация на амбициозни,  допълващи се проекти.
Уникалното разположение на община Разлог между три планини – Пирин, Рила и Родопи, с прекрасна природа, с богата флора и изобилие от минерални извори; собствената ски зона; културата и обектите на културно-историческото наследство от различни епохи създават чудесни условия за предлагане на разнообразни туристически продукти и форми на туризъм.
Град Разлог /13911 жители/ е исторически наложил се икономически и административен център на общината и в района на котловината. Тук са институциите, обслужващи и общините Банско, Белица и Якоруда -  Районен съд, Районна прокуратура, РПУ, Дирекция “Бюро по труда”, Районна болница и др.
Градът расте и се обновява, но гражданите му високо ценят възрожденския стил на старите български майстори и са съхранили много къщи от този тип /Разложко-Чепинска къща/, които имат стойност на паметници на културата. Ведно със старите градски къщи по централния площад те му придават характерен облик. Представа за уредбата, обзавеждането и бита в типичната разложка къща от епохата на Възраждането дава Парапуновата къща, в която е открит исторически музей. Паметник на културата в града е старата църква “Свети Георги”/1834 г./.
Множество механи с типично битова обстановка и заведения за хранене, известни с вкусните  специалитети на традиционната местна кухня допринасят за приятното пребиваване в Разлог.
Край града има интересни природни обекти и археологически останки – защитената местност “Изтока” с карстовите извори, пещерите “Спропадналото” и “Мечата дупка”, защитената местност “Круше” /единствено находище на архангелиев лазерпициум в България/ с археологическите останки от късно-антично и  средновековно селище и с карстовите извори; местността”Калята” с останките от късноантична крепост, красивата местност “Беталовото” с удобни бази за отдих – в склоновете наПирин планина. Не по-малко интересни са и местностите “Столоватец” с останките от тракийско светилище и “Катарино” с минералните извори и чудесния профилакториум и с останките от  средновековната църква “Св. Катерина” – в склоновете на Рила. А между Северен Пирин и Югозападна Рила, сред широколистни и иглолистни гори на 12 км от града се намира седловината “Предел” – красива и приятна за отдих, удобна за маршрути из двете планини.
Разлог е удобен изходен пункт за туризъм и до по-далечни живописни места и обекти в Пирин и Рила. Край града са изградени и продължават да се изграждат множество модерни хотелски комплекси и ваканционни селища. Интерес за туристите и инвеститорите представляват и някои от селата в община Разлог.
С. Баня /2996 ж./ се намира на 5 км. източно от Разлог. Наличието на над 70 топли минерални извора и живописното му разположение са предпоставка за разрастването му  като балнеоложки курорт. С. Бачево /1758 ж./ - на 6 км северно от Разлог, в склоновете на Рила, е балнеоложки и климатичен курорт с местно значение. С. Добърско /661 ж./ е разположено на 15 км северно от Разлог, в склоновете на Рила, на 1070 м надморска височина. В селото ускорено се развиват алтернативни форми на туризъм, вкл. културен туризъм. В центъра на селото  се намира  уникалната църква “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”/1614/ - един от 100-те национални туристически обекти  на България, с изключително висока архитектурно-художествена стойност. Стенописите в нея, изобразяващи Иисус Христос в ракети, изумяват посетителите от страната и чужбина. Другата църквата “Сретение господне”/1860 г./  също е паметник на културата./Симеон Д. Молеров, виден представител на Банската художествена школа/. Народното предание разказва, че в  Добърско са заселени част от ослепените след Беласишката битка/1014 г./ Самуилови войници. Този факт се свързва с Добърската певческа школа на слепи музиканти. С. Елешница/1611 ж./ се намира на 15 км източно от Разлог в западното подножие на Родопите. Известно е с  минералните извори.


LogoRazlog
Контакти:
2760 Разлог,
ул. Стефан Стамболов No.1 ,
тел.: +359 747 80095, факс: +359 747 80081
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
http://www.razlog.bg