РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

ОБЩИНА САНДАНСКИ - БЪРЗО РАЗВИВАЩА СЕ ОБЩИНА, С ДИНАМИЧНО ПРЕСТРУКТУРИРАЩА СЕ ИКОНОМИКА

Местоположение

Община Сандански/1002 кв. км; 36335 ж./ е най-голямата в Благоевградска област. Обхваща 54 селища – градовете Сандански и Мелник и 52 села. Разположена  сред величествения Пирин и граничните с Гърция и Македония планини Славянка, Огражден и Малешевска, тя заема голяма част от обширната Санданско-Петричка котловина с жшвописната долина на Средна Струма. През територията и преминават международният път Е-79 и  международната ж п линия София – Кулата – Атина.
Общината обхваща части от Национален парк “Пирин”, включен в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Забележителните форми на релефа в обхвата на територията и са безбройни – Железнишката долина с множество глациогенни форми, живописният пролом на река Пиринска Бистрица над село Пирин, заострените върхове Куклите и Зъбът, обширните циркуси Голямо и Малко Спано поле, Главнишки и Мандрище с красивите циркусни езера, известни като “Кристалните очи  на Пирин”, катерачните обекти – връх “Яловарника” и местността “Конска поляна”, внушителната Соколова скала с Казаните на Доленска река, Попинолъшкия и Кашинския водопади и безспорно уникалният природен феномен Мелнишки земни пирамиди  -природна забележителност със защитена територия/.
В Санданска община влиза и част от резервата “Алиботуш” /пл. Славянка/, включен заради богатия растителен и животински свят в листата на биосферните резервати на ЮНЕСКО.
Административен, стопански и културен център на общината е град Сандански. Намира се на 63 км югоизточно от Благоевград и на 160 км от София. Разположен е  в югозападните склонове на Пирин планина, по двата бряга на река Санданска Бистрица.
Градът има древна история. Уникалната колекция на Градския археологически музей и десетки археологически обекти в центъра и землището му свидетелстват за бит и култура от праисторическата епоха, античността и средновековието. Днешният град е изграден върху руините на тракийско селище, отбелязало своя най-голям разцвет през I – III в. /Легендата разказва, че някъде в околностите  му е роден и храбрият тракийски вожд Спартак/.


Туризъм и забележителности

Съчетал красотата и свежия полъх на планината, мекия климат на Санданската котловина с топлите минерални извори и омаята на Санданска Бистрица, град Сандански е климатичен и балнеоложки курорт с национално и международно значение, известен далече зад пределите на страната. Признат е за най-добрата естествена клиника за лечение на заболявания на горните дихателни пътища. Европейската СПА асоциация го определя като първенец сред балнеокурортите в страната.
Курортът разполага с богата база за отдих и лечение, за спорт и туризъм – санаторно-курортен комплекс, профилакториуми, модерни хотелски комплекси и по-малки частни хотели, спортни площадки, открити плувни басейни с олимпийски размери; огромен градски парк с над 150 растителни вида, с алпинеум и изкуствено езеро, с летен театър, с детски кътове и скулптурна експозиция; лесопарк и мн. др.
Сандански е целогодишен курорт и утвърден център на българския и международен туризъм, изходен пункт за град Мелник и Пирин планина. Недалеч от града са курортните местности Попина лъка и Туричка черква.
На 22 км югоизточно от Сандански в югозападните склонове на Южен Пирин сред уникалния природен феномен е разположен най-малкият град в България. Мелник е древен град с изключително богато културно-историческо наследство и запазена старинна архитектура. Заедно с Мелнишките земни пирамиди и намиращия се в непосредствена близост Роженски манастир е обявен за историко-археологически и архитектурно-художествен резерват с международно значение.
Мелник е един от най-значителните средновековни и възрожденски градове в българските земи – голям административно-стопански и духовен център, с развито лозарство, винарство, занаяти /златарство и абаджийство/ и търговия. Мелнишкото вино се продавало не само в съседни и по-далечни градове на страната, а и в Будапеща, Виена, Венеция и другаде. Мелнишкото митрополитско училище е едно от най-известните в югозападните български земи. В него учат Н. Рилски, Ем. Васкидович, Христаки Павлович и др. Мелнишкото художествено средище е едно от най-ярките проявления на българската култура.
Интересът към Мелник днес непрекъснато расте. Той е не само известен туристически център, а и място за сериозни инвестиции.
Безброй са забележителностите, които могат да се видят в него. С уникалната природа, със съхранените възрожденски къщи /паметници на културата/, живописно накацали сред нея, с археологическите обекти, с дълбоките, естествени винарски изби, с уютните нови хотелски комплекси и с усмивката на приятно настроените си жители Мелник се превръща в любимо място на туристите и на всички, които предпочитат романтиката и спокойствието.
Многобройните села на общината, разположени живописно в склоновете на планините или в котловината, чието население се занимава предимно със земеделие, предлагат условия за развитие на алтернативен туризъм и възможности за инвестиции.


Икономика

Община Сандански има изключителни условия за развитие на икономиката. Красивата и съхранена природа, уникалният климат, минералните извори, огромното културно-историческо наследство и изградената инфраструктура са предпоставка за приоритетно развитие на туризма във всичките му разновидности. Реализирането на проекти по програми на ЕС, свързани с екотуризма, дава нови възможности за акценти и общината успешно работи в тази посока.
Развитието на туризма стимулира развитието на търговията и услугите, на селското стопанство и леката промишленост.
Общината успешно дефинира стратегическите цели и приоритети на стопанското и икономическо развитие, използва собствените ресурси и привлича външни инвестиции, работи по проекти за осигуряване на средства от фондовете на ЕС.
Община Сандански е бързо развиваща се община с динамично преструктурираща се в посока ефективност и конкурентноспособност икономика. Икономика, която ще осигури по-добро качество на живот и по-висок стандарт на населението и.  


logoSandanski
Контакти:
2800 Сандански
бул. "Свобода" 14,
тел. 0746 89 069, факс 0746 89 055
https://sandanskibg.com/
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.