РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

ОБЩИНА ЯКОРУДА – НАЙ-СЕВЕРОИЗТОЧНАТА ОБЩИНА НА БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ

Местоположение

Община Якоруда /340 кв. км; 9478 ж./ е разположена в най-североизточната част на Благоевградска област. Обхваща южните разклонения на Източна Рила, части от Велийшко-Виденишкия дял на Западните Родопи и долината на река Места. В състава и влизат град Якоруда и 7 села – Аврамово, Бел камен, Бунцево, Конарско, Смолево, Черна Места и Юруково със землищата им.  Граничи с общините Белица, Самоков и Велинград.
Релефът в землището и е преобладаващо планински и полупланински; климатът е преходноконтинентален, с подчертано планинско влияние, във високите части – планински. Горският фонд е богат на иглолистни и широколистни гори и пасища. Множество реки – Места, Бела Места, Черна Места, Дрещенец, Чесна, Джебре, Якорушица, Грамадина, Гниле,и Лазарец; високопланински езера и топли минерални извори формират водното богатство на общината. В Якорудско землище се намира най-голямата събирателна деривация – “Грънчар”, на водно-силовата каскада “Белмекен – Сестримо”. Чрез 61 водохващания деривацията събира 85,5 млн. куб. метра вода годишно за язовир “Белмекен”. В обхвата на територията на Якорудска община влизат част от Национален парк “Рила” с дивните гори и високопланински езера и поляни, с пленителната гледка към Родопите и Пирин; курортната местност “Трещеник”; Водопадът на  р. Чесна /природна забележителност/ и защитената местност “Белаците”, обявена за опазване на вековни белборови дървета.
Основният транспорт в общината е автомобилният. Редовни автобусни линии свързват Якоруда с всички селища в общината и района, с Благоевград, София,  Велинград, Пазарджик и Пловдив. Якоруда и селата Аврамово, Смолево, Черна Места и Юруково са гари на живописната, изпълнена с безброй серпентини и тунели, теснолинейна ж п линия Септември – Добринище. Село Аврамово е най-високата гара /1267 м надм. вис./ на Балканите.
Административен, стопански и културен център на общината е град Якоруда /6300 ж./. Разположен е в южните склонове на Рила /890 м надморска височина/, по двата бряга на река Места, която тук служи за граница  между Рила и Родопите и в подножието на родопския масив Бунтишка. Отстои на 79 км източно от Благоевград, на 28 км северно от Разлог и на 40 км от Велинград. На около 2 км югозападно от Якоруда са минералните извори /41°С; 25 л/сек./.


История

Землището на града има древна поселищна история. Многобройни са археологическите обекти, доказателства за животообитание от  IV – III в. пр. н. е.; III – V в., Х - Х I в. и от по-късни периоди. Най-ярките от тях се намират в местностите “Градището” и “Гергьовска църква” и на възвишението “Калята”.
За пръв път Якоруда е спомената в  османски регистър от 1576 г. под името Якорида, като чисто християнско село, най-голямото в Разлога.
Оцеляла след опожаряване през втората половина на ХVII в., преживяла многобройни превратности в многолетното си съществуване, днес Якоруда е не голям, но красив град, който предлага всички дарове на планинската си природа, уюта и спокойствието си, съчетани с удобствата на добре развитите търговски и битови услуги и гостоприемството на гражданите си. Мечтата на жителите и е не само да възвърнат старата слава на водещо селище в района, а и да я превърнат в привлекателен планински курорт. Налице са всички предпоставки за това – прекрасна природа, топли минерални извори, трудолюбиво и гостоприемно население.
Община Якоруда има ясно определени приоритети и работи целенасочено в тази посока - създава благоприятни условия за развитие и насърчаване на малкия и средния бизнес, за привличане на по-големи външни инвеститори, работи по проекти за осигуряване на средства от Европейските фондове. Един от основните големи инвеститори в общината “Карекс 2003” прави сериозни инвестиции в красивите местности “Трещеник” и “Нехтеница” – за изграждане на ски зона, за построяване на нов хотелски комплекс със СПА център и вилно селище.


Туризъм и забележителности

На 14 км от Якоруда, в среднопланинския пояс на Източна Рила /1695 м надм. вис./ се намира курортната местност “Трещеник”. Красивата природа и благоприятните климатични условия я правят подходяща за отдих и туризъм през всички сезони на годината.  Уют и гостоприемство предлагат туристическа хижа, ведомствени бази, частни хотели и вили. “Трещеник” е в непосредствена близост до границите на Национален парк “Рила” и е удобен изходен пункт за много туристически маршрути в парка и из цялата планина /включително европейски маршрут Е 8/. Районът Трещеник – Нехтеница предизвиква подчертан интерес у инвеститорите, които залагат на развитието на туризъм, свързан с чистата природа и тишината на високата планина. Близостта до курортите Банско и Велинград е възможност за развитие на интегриран регионален туристически продукт.
Община Якоруда работи активно за превръщането на района в съвременен туристически център и съвместно с община Белица подготвя проект “Семково – Андрианов чарк – Трещеник – Нехтеница – исторически царски път –минало, настояще, бъдеще.”
Селата в община Якоруда също са разположени сред прекрасна природа. Очарованието, което им придават планинския пейзаж, съхраненият селски бит и добросърдечието на жителите им, ги прави интересни обекти за развитие на алтернативен туризъм.

 

Yakoruda 

Контакти:
2790 Якоруда
ул. “Васил Левски” № 1
Тел: 07442 23 15
Факс: 07442 23 28
ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
http://yakoruda.gateway.bg/