РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Благоевград

официален сайт bg

 

2.2

Пирин отново запя! В продължение на два дни / 30 и 31 юли/ съборът на народното творчество „Пирин пее“ отбеляза своята 60-годишнина като събра хиляди фолклорни изпълнители и любители на автентичния фолклор.
Групи и индивидуални изпълнители от всички общини в област Благоевград представиха песни, танци, съхранени ритуали и традиции, опазени през вековете на трите сцени на събора в Предел.
На богатата фолклорна програма свидетели станаха народни представители, представители на Република България в Европейския парламент, представители на държавната и местна власт, гости на събора „Пирин пее“.

2
Съборът „Пирин пее“ успя да се запази във времето като движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и танци, и продължава да отстоява своя смисъл и значимост. Сега, пред всички нас, стои дългът да запазим традициите, да ги почитаме и предаваме на бъдещите поколения. 60-годишната история на събора е най-голямото доказателство, че българският дух е жив и „пее“. С тези думи областният управител на област Благоевград – Валери Сарандев се обърна към всички присъстващи.

1
Приветствия към гостите и участниците поднесоха и ВрИД кметът на Разлог – инж. Венцислав Гърменов, и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Поздравителен адрес по случай XVI юбилейно издание на „Пирин пее“ изпрати президентът на Р България –  Румен Радев, под чийто патронаж се проведе събитието.

09
В далечната 1962 г. се поставя началото на един истински празник на българщината и народното ни богатство – съборът „Пирин пее“, който днес заема едно от челните места по масовост и организационно-художествена реализация. Тази година юбилейният събор събра повече от 1 500 участници и хиляди гости в красивата местност „Предел“ в полите на Пирин и Рила, като представи в пълнота фолклорът на населението от Пиринския край в автентични образци, имащи древни корени. Част от участниците в XVI събор ще представят фолклорните традиции в област Благоевград на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август, в рамките на дванадесетия събор на българското народно творчество.

2.1
На заключителния концерт в неделя, областният управител Валери Сарандев връчи Почетния плакет на областния управител на един от основателите на събора „Пирин пее“ – проф. д.ф.н. Костадин Динчев. Отличието е за изключителни заслуги за събирането, съхраняването, научното изследване и популяризирането на фолклора от Пиринския край.

3
Организатори на събора на народното творчество са Областна администрация Благоевград, Община Разлог и общините от областта. За реализиране на мероприятието със своята дейност допринесоха и държавни и общински институции на територията на областта – Регионален исторически музей - Благоевград, Исторически музей- Разлог, РТВЦ-Благоевград, Радио Благоевград, ОД на МВР – Благоевград, КАТ, ЦСМП – Благоевград, Областно пътно управление – Благоевград, Електроразпределение, "Електрохолд", ВиК, РЗИ – Благоевград, ОДПБЗН, ЮЗДП, ОДБХ – Благоевград, Военно формирование 26 400, ЮЗУ „Неофит Рилски“, РЕКИЦ Читалища, читалищата от областта и др.
Традиционно в рамките на събора се проведоха и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание. На 31 юли в 11:00 часа започна тържествен ритуал пред паметника на Илинденско-Преображенското въстание. Заупокойна молитва отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, който каза, че почитайки подвига и саможертвата всяка година, когато отбелязваме множеството славни събития, свързани с нашето Освобождение, следва тази почит да се предава от поколение на поколение и да пребъдва в сърцата и душите на всички ни, с което да се обновява любовта и предаността към родината ни.

5
В отбелязването на 119-годишнината от избухване на Илинденско-Преображенското въстание участваха военнослужещи от 3-то Бригадно командване и Представителен духов оркестър на Сухопътни войски.
Почит отдадоха представители на България в Европейския парламент, народни представители, представители на държавната и местна власт, кметове от всички общини на територията на област Благоевград и граждани.

9